fbpx

Acne op de rug

Acne op de rug | Huidzorg 073

Acne op de rug

Acne is wereldwijd een van meest voorkomende huidaandoeningen. Er zijn verschillende vormen van acne, waarvan acne vulgaris de bekendste is. Bijna iedereen krijgt ermee te maken, bij de een veel uitgebreider dan bij de ander en het kan behoorlijk vervelend zijn. Er is sprake van een ontstekingsreactie rondom de haarzakjes en de talgklieren in de huid. Hierbij spelen meerdere processen een rol. Om te beginnen is er een toename van talgproductie in de huid, dode huidcellen hopen zich op en de afvoer van de talgkliertjes raakt belemmerd. Ook kan een bacterie voor ontstekingen zorgen. Bij acne spelen hormonale veranderingen een grote rol, maar ook genetische aanleg, invloeden van buitenaf of bepaalde medicijnen kunnen acne uitlokken. 

Acne zien we het vaakst in de puberteit, maar de aandoening kan langer aanhouden en zich op elke leeftijd voordoen; zowel bij mannen als bij vrouwen. Acne komt voornamelijk voor in het gezicht, maar het kan ook zeker op de rug voorkomen. Hierbij kunnen ook de nek, schouders en de borst meedoen.

Hoe ontstaat acne op de rug?

Bij acne zien we verschillende huidafwijkingen opspelen, namelijk mee-eters, rode pukkels, bultjes en puistjes. Bij mee-eters komt door een ophoping van dode huidcellen een wit of zwart bultje op het haarzakje. Bij pukkels en puistjes, ook wel onderhuidse ontstekingen, is er meer roodheid te zien met eventueel een witte kop in het midden. Ook kunnen er na de genezing littekens ontstaan. Als de acne ernstiger verloopt en langer duurt is er een hoger risico op het ontstaan van littekens.

In het Engels wordt acne op de rug ook wel “back-acne” genoemd. Het geeft vaak pijn, jeuk en bloedt regelmatig door het schuren van de kleding. Ook laat acne op de rug sneller littekens achter.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen die we in kunnen zetten om puisten op de rug te verminderen. Het gebruik van de juiste thuisverzorgingsproducten in combinatie met chemische peelings in de praktijk is een goede behandeling voor acne op de rug. Als er acne littekens aanwezig zijn kan een laserbehandeling de oplossing bieden. Voor advies kun je altijd gratis een intake inplannen waarbij er een voor jou passend behandelplan opgesteld wordt.

Adviezen en fabels

Er zijn verschillende fabels bekend over acne. Ten eerste is acne geen allergie, is het niet besmettelijk en is het niet zo dat iemand met acne zich minder goed reinigt. Ook is er weinig bewijs over de relatie van fastfood met acne. Je kunt geen vitamine slikken tegen acne en al ontstaat het niet door overmatig zweten, dit kan wel voor meer irritatie zorgen. 

Het advies is om de puistjes niet zelf uit te knijpen, je huid dagelijks te reinigen en niet langdurig in de zon te gaan. Ook de algemene adviezen op gebied van gezondheid hebben een positief effect op acne, zoals het verminderen van stress, niet roken, geen alcohol drinken, goed slapen en zorgen voor een gevarieerd voedingspatroon.

Bekijk ook

Bel ons