fbpx

Alles over rosacea

Wat is rosacea? | Huidzorg 073

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening die gepaard gaat met rustige periodes en opvlammingen. Het begint meestal na het 30e levensjaar en komt voor in het gezicht, bij zowel mannen als vrouwen. De oorzaak is nog niet helemaal bekend maar er zijn aanwijzingen dat het genetisch bepaald is, Ook kunnen omgevingsfactoren zoals ultraviolet licht/zonlicht, alcohol, gekruid voedsel, bepaalde medicijnen, warmte en/of kou, stress invloed hebben. 

De klachten zijn voornamelijk te zien op de wangen, neus, ogen, kin en het voorhoofd. De symptomen bij (beginnende rosacea) zijn roodheid, uitgezette vaatjes, papels en pustels. Ook kunnen er oogklachten ontstaan bij rosacea.

Behandeling

De behandeling hangt af van de fase van rosacea en de klachten die je hebt. Als er ontstekingen aanwezig zijn dan kan een peeling ingezet worden om de rosacea onder controle te krijgen, waarna de roodheid aangepakt kan worden met een laserbehandeling. Ook kan LED-therapie ingezet worden die op natuurlijke wijze de huid stimuleert om zich te herstellen. Het voordeel hiervan is dat dit voor de meest gevoelige huid geschikt is, pijnloos is en er weinig hersteltijd na een behandeling is. De keuze van de behandeling is dus afhankelijk van de ernst van de rosacea. Hiervoor kun je altijd vrijblijvend contact op nemen met de kliniek en dan bekijken we samen wat we voor je kunnen betekenen. 

De aandoening is niet te genezen en berust voornamelijk op het onderdrukken en behandelen van de symptomen. Hou er dus rekening mee dat er in de meeste gevallen onderhoudsbehandelingen nodig zijn. 

Adviezen voor thuis

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de factoren die bij jou een rol kunnen spelen in het verergeren van de rosacea; dit verschilt namelijk per persoon. Tevens is goede aangepaste huidverzorging erg belangrijk. Vaak hebben mensen een kwetsbare en gevoelige huid. Het is dan belangrijk om goede zonnebrandcrème te gebruiken. Ook is het belangrijk om de huid dagelijks te reinigen en te hydrateren. Eventueel kunnen camouflerende producten prettig zijn om de symptomen wat te verbergen. Voor productadvies op maat staan wij voor je klaar!

Terug naar blogoverzicht >>

Bekijk ook

Bel ons