fbpx

Cellulitis of cellulite?

cellulitis bovenbenen

Cellulitis moet niet verward worden met cellulite. Cellulite is namelijk een toestand van het onderhuidse vet, waardoor het huidreliëf grover wordt en de huid een sinaasappelschil-achtig uiterlijk krijgt.  Bij cellulite kunnen de kuiltjes en bobbeltjes in de huid enigszins gevoelig zijn. Cellulite bevindt zich vooral op de billen, benen en bovenarmen en is volkomen onschuldig. De meerderheid van de vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van.

Cellulite wordt daarom ook wel sinaasappelhuid genoemd.

Oorzaak van cellulitis en cellulite

Cellulitis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. De stafylokokkenbacterie is een veel voorkomende veroorzaker.

Bij cellulite ligt de oorzaak bij verdikte vetcellen, vocht en giftige stoffen uit de omgeving en voedsel. Deze zorgen voor het onregelmatige huidoppervlak kenmerkend voor cellulite.

Vaak wordt gedacht dat cellulite samenhangt met overgewicht, maar dat is niet waar. Cellulite komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het onderhuids vet is bij vrouwen opgebouwd uit steunpilaren waarop de huidlaag rust. Cellulite verandert de structuur van vet, waardoor dit niet meer in balans is. Hierdoor wordt de huidlaag ruw en stug. Vermoedelijk is er een verband tussen cellulite en vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. Een andere mogelijke oorzaak is een verminderde bloedcirculatie. Ook stoffen als alcohol, geraffineerde suikers en cafeïne kunnen een rol spelen. Hiernaast kan onvoldoende lichaamsbeweging ook bijdragen aan het ontstaan van cellulite. Ten slotte speelt erfelijkheid waarschijnlijk ook een rol bij het ontstaan van cellulite.

Symptomen van cellulitis

Cellulitis is een snel uitbreidende ontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling, pijn en soms koorts. Ook kun je een algeheel gevoel van malaise hebben. Om cellulitis weg te krijgen kun je het beste antibiotica slikken, deze zullen zich richten tegen de bacteriële infectie.

Symptomen van cellulite

Cellulite is een verschijnsel dat het uiterlijk vertoon van de huid verandert. Cellulite kenmerkt zich door een gebobbelde uitstraling (of sinaasappelhuid) op de heupen, de dijbenen en de billen. Bij ontspanning krijgt de huid op deze plaatsen een ruw uiterlijk. Daarnaast voelen deze plekken op de huid door de verminderde bloedcirculatie koud aan en worden ze minder snel bruin door de zon. Cellulite kan verminderd worden door een bindweefselmassage (o.a. cupping behandeling), gezonde leefstijl en crèmes.

Bekijk ook

Bel ons