fbpx

Wat is spider naevus?

Wat is spider naevus | Huidzorg 073

Een spider naevus (of spider naevi), ook wel spinnenkop genoemd, is een rood vlekje met een spinvormig of stervormig patroon wat bestaat uit verwijde bloedvaatjes van de allerkleinste vaatjes in de huid. Door hierop te drukken verdwijnen de vaatjes. Maar zodra je loslaat, vullen de vaatjes zich weer en is het plekje opnieuw zichtbaar. Meestal zijn spiders te zien in het gezicht, maar ze kunnen ook voorkomen op de nek, handruggen, onderarmen of op andere delen van het lichaam.

Hoe ontstaat spider naevus?

Een spider naevus kan plotseling ontstaan. Het wordt vaak gezien bij kinderen, tijdens de zwangerschap en hormonale factoren, zoals het gebruik van de pil, spelen een belangrijke rol. Op oudere leeftijd ontstaan ze vaak in het gezicht rondom de neus. Door er even op te drukken zie je dat de plek geheel kunt wegdrukken, wat typerend is voor een spider naevus. Bij loslaten vult de plek zich weer snel vanuit het centrum.

Behandeling

Door het centrum van het plekje te coaguleren, ofwel dicht te branden, verdwijnt na verloop van tijd de gehele plek. Dit kan op twee manieren gedaan worden. Eén daarvan is door elektrisch coaguleren via een naaldje. Een betere behandeling is inmiddels met een vaatlaser. Hierbij wordt er enkele keren geflitst waardoor het bloedvat wegspringt of blauw verkleurd. Hierbij wordt geen schade aan de huid aangebracht en blijft de huid verder intact. Er is minder kans op littekenvorming en de resultaten zijn mooier.

Advies

Na de behandeling is het beter om 24 uur niet te intensief te sporten, naar de sauna te gaan of in bad te gaan. Hierdoor kunnen de vaatjes zich namelijk weer gaan herstellen en is er kans op minder goed resultaat. Ook moet je je goed beschermen tegen UV-straling. Na 4 weken is te zien of het plekje in zijn geheel verdwenen is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan de behandeling herhaald worden. We streven ernaar om het plekje in één keer te behandelen.

Is spider neavus gevaarlijk?

Een spider neavus is geheel ongevaarlijk, maar kan wel cosmetisch storend zijn. Er bestaan geen maatregelen of adviezen om het ontstaan te voorkomen. Bij kinderen en zwangere vrouwen verdwijnen ze in de meeste gevallen, maar bij ouderen meestal niet. Je kunt altijd een afspraak inplannen bij ons om te kijken naar de mogelijke behandeling.

Terug naar blogoverzicht >>

Bekijk ook

Bel ons