fbpx

Wat is acne

 

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening van de talgklieren. Hierbij zie je mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli). Deze klachten kunnen in verschillende combinaties of in meer of mindere mate aanwezig zijn. Acne is meestal zichtbaar in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of schouders omdat op deze plekken veel talgklieren aanwezig zijn. Hoe ernstiger de vorm van acne, des te groter de kans op het ontstaan van littekens. Het tijdig en professioneel laten behandelen van acneklachten is dus van groot belang.

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Circa 85% van de mensen in de leeftijd van 12 tot 24 jaar krijgt te maken met acne.

Vaak wordt gedacht dat acne alleen in de pubertijd voorkomt, vandaar de term ‘jeugdpuistjes’.

Deze term is echter onjuist omdat acne ook op latere leeftijd nog voor kan komen. Uit onderzoek dat circa 43% van de 30-39-jarigen nog steeds in meer of mindere mate last heeft van acne.

Hoe ontstaat acne?

Aan het ontstaan van acne gaan verschillende processen vooraf. Zo worden de talgklieren groter en produceren meer talg, die bovendien dikker van samenstelling is. De toegenomen talg kan gemakkelijker ophopen in de huid. Deze talgophoping wordt daarbij versterkt doordat er te veel dode huidcellen aanwezig zijn op de huid. Deze talgophopingen zorgen uiteindelijk voor open comedonen (zwarte mee-eters) en gesloten comedonen (witte mee-eters). Ook bevinden zich veel bacteriën in de talgklieren, namelijk de apropionibacterium acnes bacterie. Deze bacteriën kunnen het talg omzetten in irriterende vetzuren. Wanneer het talg en de vetzuren steeds verder ophopen, dan kan de talgklier openscheuren waardoor het talg, de bacteriën en de vetzuren in de omliggende huid terecht komen. Hierdoor ontstaan puistjes en ontstekingen.

 

Er zijn diverse factoren die van invloed kunnen zijn op acne, namelijk:

  • Hormonale veranderingen (pubertijd, menstruatie, zwangerschap of wisselen van anticonceptiepil)
  • Erfelijkheid
  • Stress
  • Roken
  • Gebruik van té agressieve huidverzorgingsproducten of té volle/vette producten of cosmetica die de huid ‘afsluiten’
  • Ziekten van geslachtsorganen, zoals PCOS
  • Zuivelproducten (melk, yoghurt etc.) en koolhydraten met een hoge glycemische index (wit brood, witte pasta/rijst, koek, snoep etc.)
  • Bepaalde medicijnen zoals steroïden of medicijnen tegen epilepsie of tuberculose
  • Gebruik van oliehoudende of chemische producten in bepaalde beroepen, zoals bijvoorbeeld de industrie
  • Druk of wrijving op de huid, zoals bijvoorbeeld bij voorhoofdsbanden of helmen.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Wat kun je doen tegen acne?

Er zijn verschillende middelen die ingezet kunnen worden om acneklachten te verminderen. Het doel is om de talgproductie en bacteriën te verminderen en om de dode huidcellen te verwijderen van de huid.

 

Dieptereiniging

Tijdens deze behandeling worden de aanwezige onzuiverheden op professionele wijze door de huidtherapeut uitgedrukt. Hierbij wordt er soms gebruik gemaakt van een klein naaldje om de inhoud gemakkelijker te verwijderen. Probeer nooit zelf aan onzuiverheden te zitten om littekenvorming te voorkomen.

 

Peelings

Tijdens de behandeling met een peeling wordt er een vloeistof met 1 of meerdere zuren aangebracht op de huid. De meest gebruikte zuren bij acneklachten zijn salicylzuur, glycolzuur, amandelzuur en melkzuur. Zuren zorgen ervoor dat de huid zich sneller gaat vernieuwen en dat dode huidcellen verwijderd worden. Hierdoor zal het talg minder gemakkelijk verstoppen in de huid. Daarbij heeft ieder zuur weer eigen unieke eigenschappen.

Zo kunnen zuren ook werken op vermindering van de talgproductie, bacteriën en ontstekingen. Afhankelijk van het huidtype en de huidklachten wordt er voor een specifieke peeling gekozen.

 

LED-therapie

Bij Huidzorg Clinics maken we gebruik van de Dermalux LED. Dit is een krachtige LED-lamp die voor veel diverse klachten kan worden ingezet, waaronder acne. De LED werkt vernieuwend, herstellend, antibacterieel en ontstekingsremmend waardoor puistjes en ontstekingen zullen verminderen.

Huidverzorgingsproducten

Het gebruiken van de juiste huidverzorgingsproducten is van groot belang om acneklachten onder controle te krijgen. Bij Huidzorg Clinics maken we gebruik van medische huidverzorgingsproducten met een hoge concentratie aan werkzame stoffen. Deze huidverzorgingsproducten zijn alleen verkrijgbaar via specialisten en huidtherapeuten. De huidtherapeuten van Huidzorg Clinics zullen de huidverzorgingsproducten afstemmen op jouw huidtype, huidklacht en wensen.

 

 

Voedingsadvies

Voor sommige mensen kan voeding ook van invloed zijn op acneklachten. Dit is niet bij iedereen het geval maar het kan zeker helpen om eens naar het voedingspatroon te kijken. Probeer de volgende voedingsmiddelen voor een periode van minstens 6 weken te vermijden:

  • Zuivel (yoghurt, melk en bijvoorbeeld kaas)
  • Koolhydraten met een hoge glycemische index, ook wel ‘snelle’ koolhydraten genoemd (koek, snoep, frisdrank, wit brood, witte pasta/rijst bijvoorbeeld)
  • Rood vlees.

 

Kies juist eerder voor:

  • Plantaardige alternatieven voor zuivel, bijvoorbeeld op basis van haver of amandelen
  • Koolhydraten met een lage glycemische index, ook wel de ‘langzame’ koolhydraten genoemd (havermout, volkoren brood/pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten)
  • Omega 3-vetzuren: dit zit bijvoorbeeld in vette vis (zalm, haring, makreel, sardines)
  • Vitamine A: dit zit in visolie, zalm, vlees, broccoli en spinazie
  • Zink: dit zit voornamelijk in granen, noten, schelpdieren en vlees.

 

Overige adviezen

  1. Probeer van de huid af te blijven. Je handen en vingers bevatten namelijk veel bacteriën waardoor gemakkelijker puistjes kunnen ontstaan
  2. Verschoon om de 2 dagen je kussensloop
  3. Reinig de huid niet vaker dan 2 keer per dag, gebruik daarbij het liefst lauw water en dep de huid droog (niet wrijven)
  4. Vermijd agressieve huidverzorgingsproducten met ingrediënten zoals gedenatureerd alcohol. Laat je adviseren door een specialist.
  5. Hoewel zonlicht in eerste instantie verbetering lijkt te geven bij acne, kan het uiteindelijk juist zorgen voor een verergering van de klachten. Bescherm de huid in de zomermaanden dus goed met een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Herhaal de zonnebrandcrème om de 2 uur indien je buiten komt. Zoek daarnaast tussen 11:00 en 15:00 wat vaker de schaduw op.

 

Interessante huidweetjes

  1. Acne komt in de pubertijd meer bij mannen voor, maar op latere leeftijd komt acne juist meer bij vrouwen voor
  2. Acne is niet besmettelijk
  3. Het is niet bewezen dat je van chocolade of varkensvlees puistjes krijgt. Heb je echter zelf het idee dat je acneklachten hierdoor verergeren? Probeer dan alsnog deze voedingsmiddelen te vermijden.
  4. Smeer geen tandpasta op puistjes. Dit wordt vaak gedaan maar werkt juist uitdrogend en irriterend voor de huid. Hierdoor kun je de huid beschadigen.

 

Terug naar blogoverzicht >>

Bekijk ook

Bel ons