fbpx

Couperose

Alles wat je moet weten

Inhoud pagina

Couperose is een huidaandoening waarbij de bloedvaatjes in de huid van het gezicht toenemen. Deze huidaandoening ontstaat wanneer bloedvaten hun rekbaarheid verliezen. Het komt veel voor op de uitstekende delen van het gezicht, zoals je neus, kin, wang of voorhoofd. Hoewel het een onschuldige huidaandoening is, maakt het veel mensen onzeker.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat doordat oppervlakkige adertjes in de huid slapper worden en wijder worden. Meestal treden de eerste uitgezette bloedvaatjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Hoewel de exacte oorzaak niet bekend is, zijn er wel een aantal redenen bekend die eraan bijdragen:

Wat zijn de kenmerken van couperose?

Couperose is te herkennen aan de aanwezigheid van rode of blauwe bloedvaatjes in het gezicht. Andere kenmerken zijn een droge, prikkelende huid met een branderig gevoel.

Door met de vingertop op het vaatje te drukken, verdwijnt de roodheid eventjes. Helaas verdwijnen deze bloedvaatjes nooit vanzelf.

Lees ook

Couperose of rosacea?

Een veelgestelde vraag is of mensen couperose of rosacea hebben. Deze huidaandoening worden vaak met elkaar vergeleken. Dit is erg begrijpelijk, want rosacea is een vorm van couperose. 

Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Kenmerkend zijn kleine uitgezette bloedvaatjes, roodheid en ontstekingen.

voorbeeld van couperose in gezicht

Rode vlekken in gezicht

Welke behandelingen zijn er?

Zelf kun je niks doen tegen de rode vlekken. Gelukkig bestaan er wel behandelingen voor. De snelste en meest effectieve manier om ervan af te komen is een laserbehandeling. Dit doen wij met een krachtige IPL laser. De laserstralen worden geabsorbeerd door de bloedvaten waardoor er warmte vrijkomt. Deze verhitting verschrompelt en verwijdert het ongewenste bloedvaatje direct. Dit wordt vervolgens door het lichaam afgebroken.

Wij zijn aangesloten bij

nvh logo
anbos logo
Bel ons