fbpx

Gerstekorrels (milia)

Alles wat je moet weten

De officiële naam voor een gerstekorrel is milia. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben gerstekorrels (milia) niets te maken met acné of puistjes. Een gerstekorrel is een klein wit korreltje of bolletje in de huid. Bij pasgeborenen gaan ze vanzelf weer over in enkele weken. Het kan ook op oudere leeftijd ontstaan, meestal in het gezicht. Die gaan vaak niet vanzelf over, in dat geval kunnen ze eenvoudig verwijderd worden door de huidtherapeut.

heb je last van gerstekorrels? intake

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Gerstekorrels ontstaan door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. Er ontstaat een klein, bolrond knikkertje (een cyste) gevuld met witte hoornschilfers. Er bestaat ook een vorm waarbij er heel veel milia bij elkaar zitten. Dat wordt ‘milia en plaque’ genoemd. Meestal zit dat op de oogleden of rond of achter de oren.

Welke behandelingen zijn er?

De huidtherapeut kan gerstekorrels zeer gemakkelijk en nagenoeg pijnloos verwijderen

Handmatig verwijderen

Eerst wordt de huid schoongemaakt met alcohol. Daarna wordt met de punt van een scherp naaldje een klein sneetje gemaakt over de milia. Hierna wordt de inhoud er uitgedrukt met de hand. Let op: ga niet zelf knijpen zonder dat er een sneetje is gemaakt. Zo beschadig je de huid.

Chemische peeling

Chemische peelings bestaan uit verschillende ingrediënten en zuren, waardoor elke peeling een specifiek huidprobleem aanpakt. Peelings zijn ook in verschillende concentraties verkrijgbaar waardoor het voor ieder huidtype geschikt is.

Bel ons