fbpx

Plan een Gratis intakegesprek

ouderdomswratten

Ouderdomswratten zijn goedaardige vormsels aan de huid, die heel vaak voorkomen. Op de leeftijd van 30 jaar heeft men er meestal al een paar. Hoe ouder men wordt, hoe meer er verschijnen, vandaar de niet zo flatteuze naam ouderdomswrat (verruca senilis). Een andere naam die veel gebruikt wordt is verruca seborrhoica (vettige wrat).

Ouderdomswratten gaan niet vanzelf weg. Ze kunnen groter worden, soms enkele centimeters groot. Ze kunnen ook heel dik worden en zijn dan moeilijker te verwijderen. Heeft u een ouderdomswrat en stoort u zich daaraan? Wacht dan niet te lang om deze door de huidtherapeut te laten verwijderen.

Hoe ontstaan oudersomswratten?

Het is nog steeds een groot raadsel hoe ouderdomswratten ontstaan. Andere wratten, zoals voetwratten, worden door een virus veroorzaakt. Bij ouderdomswratten heeft men uitgebreid onderzocht of er ook sprake is van een virusinfectie, maar dit is niet gevonden. Omdat de een meer last heeft van ouderdomswratten en dit ook in de familie kan zitten, is het mogelijk dat een erfelijke factor een rol speelt. Op dit moment neemt men aan dat er in de loop der jaren in sommige huidcellen van het lichaam een ‘weeffoutje’ (mutatie) ontstaat waardoor ze opeens sneller gaan delen en een bultje/wratje vormen.

Wil jij je ouderdomswratten laten behandelen?

Wil jij direct een afspraak maken? Dat kan! Bij ons kun je snel terecht voor een gratis intake inclusief persoonlijk behandelplan.  

Welke behandelingen zijn er?

Omdat deze wratten goedaardig zijn, hoeven ze niet te worden verwijderd. Veel mensen willen ze toch graag weg hebben om cosmetische redenen, omdat ze in de weg zitten (ze kunnen heel groot worden) of omdat ze steeds stuk gekrabd worden en dan bloeden.

Ring curette

Met de curette (scherpe lepel) wordt de wrat van de huid afgeschraapt. Daarna blijft er een oppervlakkige schaafwond achter, die geneest met een korstje. Later is er, net als bij een gewone schaafwond, niets of bijna niets meer van te zien.

vereniging-huidtherapeuten-logo
KEURMERK HUIDZORG 073
Bel ons