fbpx

Overbeharing

Alles wat je moet weten

Ongewenste, storende haargroei bij zowel mannen als vrouwen, jong en oud kan worden gezien als overbeharing. Vaak groeien er veel en dikke haren op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Mannen en vrouwen hebben ongeveer evenveel haren. Bij vrouwen zijn deze dunner en lichter van kleur. Terwijl de haren van mannen vanaf de pubertijd dikker, donkerder, langer en stugger worden. 

laserontharen

Wat zijn de oorzaken van overbeharing?

Overbeharing kan verschillende oorzaken hebben. Het grootste probleem komt het vaakst door hormonen. De haargroei van mensen wordt immers gestuurd door hormonen. Onze genen en onze hormonen bepalen waar er op het lichaam haar verschijnt, ze bepalen de hoeveelheid en de dikte van de haren en uiteindelijk dus of we licht of (te) zwaar behaard zijn. Overbeharing wordt regelmatig veroorzaakt door: 

De haargroei van de mens is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Nadat een haar is aangemaakt in het haarzakje (haarfollikel) duurt het maanden of jaren voordat deze uitvalt. Na een rustperiode – variërend van zes weken tot anderhalf jaar – groeit er uit het haarzakje weer een nieuwe haar. Slechts een deel van onze haren is dus zichtbaar. Als het na het epileren of harsen lijkt of de haar al na een week weer terugkomt, gaat het in werkelijkheid om een andere haar die er precies naast groeit.

Welke soorten overbeharing zijn er?

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Deze vormen kunnen afzonderlijk van elkaar voorkomen, maar in sommige gevallen treden ze in combinatie op.

Hypertrichose

Bij hypertrichosis ontstaat er een toename van haar op een willekeurig lichaamsgebied. Het is niet aan een bepaald patroon gebonden. Hypertrichosis komt zowel bij mannen (jongens) als vrouwen (meisjes) voor. Hypertrichosis kan aangeboren of op een latere leeftijd ontstaan. Deze overbeharing kan zowel beperkt als uitgebreid op het lichaam voorkomen. Meestal is hypertrichosis een cosmetisch probleem. Echter kan het soms ook een uiting van een onderliggende (inwendige) ziekte of syndroom zijn.

Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen. Hierbij is de haargroei toegenomen op plekken waar normaal gesproken alleen mannen haargroei hebben. Hirsutisme komt veel voor. Of vrouwen normale of abnormale haargroei hebben, is voornamelijk cultureel en etnisch bepaald. Hirsutisme wordt in onze maatschappij als onaantrekkelijk beschouwd. Hierdoor vragen de meeste vrouwen die hieraan lijden toch om een behandeling.

Welke behandelingen zijn er tegen overbeharing?

Om van overbeharing af te komen, kun je kiezen voor de behandeling laser ontharen. Laser ontharen is een zeer effectieve methode om haren definitief te verwijderen. Bij laserontharing gebruiken we een krachtig laserapparaat (geen IPL) waarmee we ieder gewenst haartje op ieder lichaamsdeel permanent kunnen ontharen.

Bel ons