fbpx

Melasma

Alles wat je moet weten

Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige donkerbruine vlekken ontstaan in het gezicht. Het wordt in de volksmond ook wel “zwangerschapsmasker” genoemd omdat het vaak tijdens de zwangerschap wordt gezien en de vlekken vaak symmetrisch in het gezicht ontstaan. Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en is niet besmettelijk.

melasma huidaandoening

Hoe ontstaat melasma?

Bij melasma is er sprake van een “overgevoelig” pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen te veel pigment aan waardoor de huid ter plaatse te donker wordt. Inmiddels zijn er een aantal factoren bekend die de pigmentaanmaak bij melasma doen toenemen. Hormonale factoren spelen waarschijnlijk de belangrijkste rol bij het ontstaan van melasma. Bij alle vrouwelijke geslachtshormonen, zoals progesteron en oestrogenen, is aangetoond dat ze in staat zijn om de pigmentaanmaak te stimuleren. Bij sommige vrouwen verdwijnen deze vlekjes gelukkig weer spontaan na de bevalling. Sommige anticonceptiepillen kunnen ook melasma doen ontstaan of verergeren. Verder speelt (overmatige) blootstelling aan uv-stralen een belangrijke rol. De uv-stralen uit zowel de natuurlijke zon als de zonnebank kunnen melasma doen ontstaan. Het beste advies dat wij daarom ook geven is om iedere dag een crème met een goede zonnefactor te smeren.

Welke behandeling tegen melasma is er?

Melasma is een van de moeilijkste huidproblemen die we kunnen behandelen. Het pigment kan zich namelijk in alle lagen van de huid bevinden. Hierdoor is het lastig om te bepalen welke laser we het beste kunnen gebruiken en vaak zijn daarom ook meerdere behandelingen nodig. Omdat hormonen waarschijnlijk de belangrijkste rol spelen in het ontstaan van melasma is het de vraag of de behandeling aanslaat en hoe lang het weg blijft. Door de hormonen kan namelijk het pigment weer gestimuleerd worden en komen de vlekken weer terug. Daarnaast kan ieder straaltje zon al direct de pigmentaanmaak stimuleren. Na 1 of 2 behandelingen kunnen we aan de hand van foto’s beoordelen of de behandeling aanslaat. Zo ja, kunnen we het traject verder afmaken totdat de melasma zo goed als weg is.

Pigmentvlekken laseren

Voor het behandelen van de pigmentvlekken gebruiken we de Alexandrite laser, PicoWay laser en/of het Ellipse IPL-apparaat. Welke laser we gebruiken is afhankelijk van de hoeveelheid pigmentvlekken, hoe donker ze zijn en welk huidtype je hebt.

Bel ons