fbpx

Rosacea

Alles wat je moet weten

Rosacea is een chronische, veel voorkomende huidziekte. Deze aandoening kenmerkt zich vooral door rode vlekken in het gezicht. Voornamelijk op de wangen en de neus. De vier belangrijkste kenmerken van rosacea zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). Rosacea komt meestal voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar. De klachten kunnen heel vervelend zijn en de ernst is per persoon verschillend. Bij sommige zijn de klachten erger en soms zijn de klachten minder.

rosacea

Hoe ontstaat rosacea?

De exacte oorzaak van rosacea is onbekend. Er wordt veel gespeculeerd over de ontstaanswijze van deze huidaandoening. De heftigheid van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren en kan vaker in de familie voorkomen. De belangrijkste hiervan zijn:

Het is niet bekend waarom bovenstaande factoren de klachten erger maken. Het enige wat bekent is, is dat bovenstaande punten ervoor zorgen dat de bloedvaten in de huid verder open gaan, waardoor de huid rood en warm wordt. Het kan zijn dat dit de klachten erger maakt.

Wat zijn de kenmerken van rosacea?

Rosacea komt vaak voor bij vrouwen met een licht huidtype. Het meest voorkomende verschijnsel van deze huidaandoening zijn rode vlekken in het gezicht. De vlekken lopen van de wangen, over de neusrug en neuspunt naar het midden van het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken zijn blijvende roodheid, bultjes, puistjes en bloedvaatjes die zich uitzetten. Meestal is de kleur roze, rood of soms wat paarsrood. Zwelling in het gelaat kan in lichte mate voorkomen en noemen we ‘oedeem’. De rode vlekken kunnen ook uitsluitend voorkomen op de neus. Deze is dan rood en gezwollen en soms zitten er puskopjes op. We spreken hier over een “drankneus”. Daarnaast tast het regelmatig de ogen aan. Meestal zijn dit vrij onschuldige ontstekingen van de ooglidranden of bultjes in de huid van de oogleden.

Wat kan je zelf doen aan rosacea?

Er zijn een aantal factoren die zorgen dat de rode vlekken erger worden. Dit kan voor iedereen verschillend zijn. Tot deze factoren behoren onder andere warmte, kou en wind. Ook hete dranken, gekruid eten en alcohol zijn factoren die de klachten erger maken. Huidreinigingsmiddelen of medicinale producten die de huid irriteren moet je tevens vermijden. Je kunt zelf een aantal dingen doen om er voor te zorgen dat de ernst van de rosacea minder wordt:

Huidverzorging

De verzorging van je huid helpt bij het verminderen van rode vlekken. Het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Maak bijvoorbeeld het gezicht dagelijks schoon met een zeepvrij reinigingsproduct. Ook is het belangrijk om de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken. Vermijd bijvoorbeeld de volgende producten:

  • Waterproof make-up
  • Huid tonics, toners en adstringenten
  • Exfoliatieve crèmes, scrubs en reinigingsborstels
  • Cosmetica met natriumlaurylsulfaat, parfum, fruitzuren of glycolzuur

Zonbescherming

Probeer de blootstelling van zonlicht aan het gezicht zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik zonnebrandcrème die tegen UVB en UVA beschermt met een hoge beschermingsfactor (minimaal 15 SPF of hoger). Middelen met titaniumdioxide of zinkoxide geven de minste irritatie.

Camouflage

Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen, kan zeer prettig zijn voor diegenen die zich voor hun rode gezicht schamen.

Welke behandelingen zijn er tegen rosacea?

Rosacea is een chronische aandoening en niet 100% te genezen. Gelukkig is de huidaandoening tegenwoordig beter te behandelen dan vroeger. We starten hierbij het behandeltraject altijd met een grondige huidanalyse. Zo kunnen we de ernst van de rosacea in kaart brengen en vervolgens een behandelplan maken die het beste bij de client past.

Bel ons