fbpx

5 redenen waarom je zonnebrand moet gebruiken

redenen waarom je zonnebrand moet gebruiken - huidtherapeut

De zon is weer aan het schijnen en we duiken massaal de zon in. Zoeken in onze kastjes naar de zonnebrand van vorig jaar of rennen naar de drogist om daar snel een zonnebrand te scoren. Maar eigenlijk doen we het dan allemaal fout; het is namelijk niet zo dat we zonnebrand alleen moeten smeren in de zomer of wanneer de zon schijnt.

Welk seizoen het ook is, het is belangrijk dat je de huid beschermt tegen de stralen van de zon. Want die zijn er altijd!

UV-straling

Er zijn drie verschillende soorten uv-straling: UVA, UVB en UVC. Het zonlicht dat onze aarde bereikt bestaat voor ongeveer 95% procent uit UVA-straling. Je verbrandt er niet door, maar het dringt wel diep door in je huid, waar het schade aanricht aan je DNA. UVA zorgt er ook voor dat je huid veroudert.

UVB is de variant die ervoor zorgt dat je huid verbrandt als je je niet goed beschermt tegen de zon. Het zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine zorgt samen met calcium voor sterke botten.

Tot slot is er UVC. Deze variant bereikt de aarde gelukkig niet. Het is de meest schadelijke van de drie.

Hier zijn 5 redenen waarom je zonnebrand moet gebruiken.

1. Beschermen tegen schadelijke uv-stralen

De ozonlaag is aan het slinken en dat geeft ons een hoger risico om te worden beïnvloed door de schadelijke zonnestralen. Hoewel je de zon nodig hebt voor je dagelijkse dosis vitamine D, betekent dit niet dat je je gezondheid tegelijkertijd in gevaar moet brengen. Het toepassen van een zonnefactor in je dagelijkse beauty routine blokkeert effectief deze schadelijke stralen die anders de huid binnendringen, met alle gevolgen van dien.

2. Vermindert risico op huidkanker

De bekende risicofactor voor huidkanker is teveel uv-straling. Elke keer dat je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.

3. Voorkomt vroegtijdige huidveroudering

We houden allemaal van een jonge, stralende, gezonde huid, toch? Dit is een van de meest overtuigende redenen om te beginnen met het gebruik van een zonnebrand (of zelfs alleen al een SPF-factor in je dagelijkse crème). Het beschermt tegen de tekenen van veroudering, zoals rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken.

4. Voorkomt een verbrande huid

Op een normale werkdag kom je als het goed is regelmatig buiten. Je fietst naar je werk of loopt naar de supermarkt. De minuten die je dan in de zon bent is genoeg voor je lichaam om vitamine D aan te maken. Ben je langer in de zon dan moet je je insmeren.

Je bent vast weleens verbrand door de zon. En je weet ongetwijfeld ook dat dit niet goed voor je is. Toch verbranden veel mensen regelmatig. Als je in de volle zon gaat liggen en je hebt jezelf niet ingesmeerd, voel je na een tijdje dat je huid begint te prikken. Dit is het eerste teken dat je huid aan het verbranden is. Je huid heeft niet genoeg tijd gehad om, onder invloed van de zon, pigment aan te maken om je huid te beschermen.

Ga bij verbranding uit de zon en vermijd de zon een paar dagen. Zo kan je huid herstellen.

5. Verlaagt de roodheid in het gezicht

Breng een zonnebrandcrème aan om roodheid in de huid te verminderen. Denk aan couperose, rosacea en andere vervelende rode vlekken. Jezelf beschermen is ook essentieel voor het tegengaan van acne.

De werking van zonnebrandcrème

Om te voorkomen dat je huid na het zonnen rood en pijnlijk aanvoelt, kun je je het beste een half uur voor je de zon ingaat insmeren met zonnebrandcrème. Deze zijn er in verschillende varianten. Er zijn crèmes die je beschermen tegen UVB, maar ook die je beschermen tegen UVB én UVA. Die laatste moet je hebben. Niet alleen UVB, maar ook UVA beschadigt immers je huid.

De zonnebrandcrème die alleen beschermt tegen UVB werkt op basis van chemische zonnefilters. De ingrediënten van deze variant zetten de straling om in een onschadelijke vorm. Het nadeel van chemische filters is dat ze nogal instabiel zijn, waardoor de werking ervan vermindert.

De zonnebrandcrème die je beschermt tegen zowel UVA- als UVB-straling werkt op basis van  titaniumdioxide en zinkoxide. Allebei deze ingrediënten werken als een soort spiegel die het zonlicht weerkaatsen.

De factor van zonnebrand

Ook de factor van zonnebrandcrème is van belang. Neem je een te lage factor, dan heb je alsnog kans om te verbranden. De vraag is nu welke factor je dan moet nemen.

Als je zonder bescherming in de zon gaat liggen en je verbrandt na tien minuten, zul je bij een zonnebrandcrème met factor (SPF) 4 na 40 minuten verbranden. Bij factor tien is dat na 100 minuten. De factor geeft dus aan hoeveel langer je ‘in principe’ veilig in de zon kunt liggen. In de praktijk werkt het echter niet helemaal zo. Zand, (zee-)water en zweet zorgen ervoor dat deze tijd aanzienlijk verkort wordt.

Wij raden aan om minimaal factor 30 te gebruiken in je zonnebrandcrème.

De verschillende zonnebrand die wij in ons assortiment hebben

Natuurlijk hebben wij zelf ook verschillende zonnebrand. Van Lira Clinical hebben wij drie verschillende in ons assortiment: Classic Teint, Hydrating en Oil Free.
De Classic Teint is een geschikte zonnebrand voor ieder huidtype, met een zachte teint erin. Daarbij matteert deze zonnebrand ook mooi. De Hydrating is een volle zonnebrandcrème die de huid intens hydrateert en ook een glow achterlaat op de huid. De Oil Free is geschikt voor de wat vettere acne huid die ervoor zorgt dat de huid goed beschermt wordt, maar niet te vet is. Ook deze matteert de huid mooi.

Daarnaast hebben wij ook de Brush On Block. Dit is een minerale zonnebrand in poedervorm. Dit is ideaal voor degene die graag make-up dragen. De Brush on Block kan je makkelijk gedurende de dag over je make-up aanbrengen. Er is een getinte variant en een transparante. Daarnaast kun je een losse refill kopen om je poeder brush opnieuw te vullen wanneer deze op is.

Zorg goed voor je huid, smeer je dagelijks in!

Bekijk ook

Bel ons