fbpx

Acne na de zomer

acne

Heb je wel eens het gevoel dat je acne in de zomer verbetert? Dat kan! Naast een lichte teint die onze imperfecties camoufleert, is een beetje zon wel degelijk goed voor je (acne)huid.

Na de zomer kun je juist een uitbraak krijgen van acne.

Helaas zijn deze effecten tijdelijk en kun je na de zomer juist een uitbraak krijgen van acne. Laat ik beginnen met het feit dat te veel zonlicht nooit goed is voor je huid en veel schade kan aanrichten. Door een teveel aan uv-straling kan, naast vroegtijdige tekenen van huidveroudering door DNA-schade van de huidcellen, ook huidkanker ontwikkelen. UV-straling kan ook wel weer een ontstekingswerend effect hebben op je huid. Hierdoor zal je acne daadwerkelijk verbeteren, maar je huid wordt hierdoor ook verdikt. Een verdikte huid kan de talgklieren weer verstoppen waardoor je acne juist verergert. Is het waar dat de zon je puistjes uitdroogt? Ja, dit klopt, maar dit geldt voor je hele huid. De zonnebank heeft dezelfde effecten als de zon en zowel de zon als de zonnebank kun je dus beter niet als een behandelwijze gebruiken om je acne tegen te gaan.

Tips en weetjes

  • Om te voorkomen dat je huid gedurende de zomer uitdroogt is het raadzaam om je huid extra te hydrateren door veel water te drinken en een hydraterende verzorging te gebruiken.
  • Na een dagje zonnen kun je in plaats van minder puistjes ook méér puistjes krijgen in je gezicht, je hals, op je armen of rug. Als dit gebeurt kan het zijn dat je een zonneallergie hebt. Het beste recept tegen een zonneallergie is de zon mijden en je huid goed beschermen met een zonnebrandcrème voor een overgevoelige huid met neiging tot zonneallergie.
  • Ook kan het zijn dat je te maken hebt met Mallorca-acne. Dit is een term die gebruikt wordt voor een acne-achtige huiduitslag die voorkomt na een dagje zonnen. Mallorca-acne kan ontstaan door veelvuldig gebruik van vette zonnebrandmiddelen of -oliën. De poriën worden hier namelijk door afgesloten. Mallorca-acne kan ook ontstaan na een verdikking van de hoornlaag door overmatige blootstelling aan uv-straling waardoor de talgklieren verstopt raken. Om Mallorca-acne te voorkomen adviseer ik je niet al te vette zonnebrandmiddelen te gebruiken en probeer langdurige blootstelling aan zonlicht (en zonnebank) te vermijden.

Nog meer zomertips

  • Reinig je huid ’s ochtends en ’s avonds met een reiniging, bijvoorbeeld de Ice Sal Cleanser van Lira Clinical; let erop dat je je huid hierbij niet uitdroogt. Kies anders bijvoorbeeld voor de Bio Enzyme Cleanser van Lira Clinical; dit product bevat geen salicylzuur en is hierdoor iets milder.
  • Scrub je huid 1 keer per week, bijvoorbeeld met de Ice Clarifying Scrub van Lira Clinical.
  • Gebruik overdag een zonneproduct wat zo min mogelijk kans geeft op huidirritatie en verstoppingen, bijvoorbeeld de Lira Clinical SPF 30 Solar Shield Oil Free.
  • Voed je huid ’s nachts met een hydraterende crème, bijvoorbeeld de Ultra Moisturizing Face Cream van Neostrata.

 

Probeer er maar eens op te letten hoe je huid reageert in de zon. Dan weet je nu wat te doen! De huidtherapeuten van Huidzorg Clinics staan ook altijd klaar om je persoonlijk te adviseren. Wil je meer informatie over het behandelen van acne? Maak dan een afspraak of informeer naar de mogelijkheden in een gratis en vrijblijvend consult. Bel naar 073 6907735 of stuur een e-mail naar denbosch@huidzorgclinics.nl. Of kom langs voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Op onze website vind je meer informatie over acné of welke acnébehandelingen wij aanbieden.

Bekijk ook

Bel ons