fbpx

Huidtherapeut is een beschermde titel. Wat houdt dat in?

huidtherapeut is een beschermde titel. wat houdt dat in?

Huidtherapie is een paramedische beroepsgroep, net als fysiotherapie. Wij hebben ook een 4-jarige hbo-opleiding afgerond. Als je je diploma hebt behaald, ben je officieel huidtherapeut. Heb je geen diploma? Dan mag je jezelf ook geen huidtherapeut noemen. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld schoonheidsspecialisten, want dat is geen beschermde titel. Iedereen mag zich dus schoonheidsspecialist noemen.
Vervolgens moet je je inschrijven in het kwaliteitsregister van paramedici om de titel huidtherapeut te mogen behouden. Iedere 5 jaar moet je je opnieuw herregistreren door accreditatiepunten te behalen. Deze punten behaal je door bijvoorbeeld:

  • Cursussen en nascholingen te volgen;
  • Deel te nemen aan een onderzoek;
  • Stagiaires te begeleiden;
  • Aanwezig te zijn bij vergaderingen vanuit de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten.

Tegelijkertijd zijn we ook verplicht een persoonlijk ontwikkelingsplan te schrijven en een bepaalde hoeveelheid uren werkzaam te zijn geweest in een huidtherapeutische praktijk.

De titel huidtherapeut krijg je en behoud je niet zomaar. Als je actief bent in een praktijk voor huidtherapie en vooral als eigen ondernemer, is het niet moeilijk om de punten te behalen. Maar wanneer je bijvoorbeeld als onderzoeker of bij een leverancier werkt, wordt het al lastiger, want dan kun je de verplichte werkuren in de huidtherapeutische praktijk niet halen.

Door de soort opleiding en de verplichtingen en eisen die samenhangen met de titel onderscheiden huidtherapeuten zich van schoonheidsspecialisten. Er zijn nog meer verschillen. Die lees je in de blog die ik hierover al eerder schreef.

Bekijk ook

Bel ons