fbpx

Kan ik van laserbehandelingen bijvoorbeeld huidkanker krijgen?

kan-ik-van-laserbehandelingen-bijvoorbeeld-huidkanker-krijgen?

Wij krijgen regelmatig de vraag of je borstkanker kunt krijgen als we de oksels laseren, of dat je huidkanker zou kunnen krijgen van het laseren. Ook of laseren kwaad kan voor andere organen in het lichaam zoals je spieren etc.

Laseren bestaat al langer dan wij denken. We zien het natuurlijk wel steeds meer in de media maar de echte laserbehandelingen begonnen al ongeveer 50 jaar geleden. Tot op heden zijn er geen studies bekend waarbij mensen andere ziektes of aandoeningen gekregen hebben door het laseren en ik zal je proberen uit te leggen waarom die kans heel klein is.

Tot op heden zijn er geen studies bekend waarbij mensen andere ziektes of aandoeningen gekregen hebben door het laseren.

De techniek van het laseren wordt steeds beter en geavanceerder. Uiteraard met de veiligheid van de patiënt als uitgangspunt. Ieder laserapparaat heeft één specifieke golflengte en de golflengte bepaalt of die laser pigment, bloedvaatjes of water absorbeert. Neem bijvoorbeeld de laser die een golflengte heeft om pigment te absorberen. Tijdens de flits is dat licht zo specifiek op zoek naar alles wat donker gekleurd is, bijvoorbeeld een haar, dat de volledige energie van dat licht naar de haar gaat. Die energie wordt door de haar geabsorbeerd en omgezet in warmte waardoor die haar vervolgens verbrandt. De meeste energie gaat dus verloren aan de haar. De energie die mogelijk overblijft is zo laag, dat geen schade meer aangericht wordt aan het omliggende weefsel. Daarnaast is de laserflits ontzettend kort: we hebben het over een paar milliseconden! Dat is zó kort dat ik ervan overtuigd ben dat 10 minuten onbeschermd in de zon zitten meer schade aan de huid kan aanrichten dan een laserbehandeling waarbij de huid maar een paar milliseconde aan de laserstraal wordt blootgesteld. Verder hebben we het over het algemeen over maar een paar laserbehandelingen. Bij ontharen 6 tot 10 en bij bijvoorbeeld pigmentvlekken 2 tot3 behandelingen. Tot slot houden we minimaal 4 weken rust tussen de behandelingen.

Natuurlijk ligt er ook een zorgplicht bij de behandelaar. Want bij verkeerd instellen van een apparaat kun je natuurlijk altijd schade aanrichten. Dus kies voor een betrouwbare praktijk met goede apparatuur en goed getrainde, ervaren therapeuten.

Heb je nog vragen? Wil je graag meer uitleg? Neem dan contact met ons op via huidzorgclinics.nl.

Bekijk ook

Bel ons