Ja en nee. Ik denk dat soms door zowel de cliënten als de behandelaar wordt onderschat wat je zou kunnen aanrichten met een laser. Nu is er wel veel verschil in apparatuur. Er is een wildgroei aan soorten lasers omdat er veel vraag naar is. Er wordt van alles nagemaakt in bijvoorbeeld China en dan is de vraag of de kwaliteit wel goed is. Je moet ook denken aan het vermogen van het apparaat.
Is de laserstraal wel sterk genoeg om het huidprobleem wat je wil laseren te behandelen?
Een goed voorbeeld is de Lumea van Philips. Dit apparaat valt ook onder de IPL apparatuur. Omdat het voor de consument veilig moet blijven, is het vermogen van het apparaat zo laag dat het resultaat niet te vergelijken is met dat van een professioneel IPL of laserapparaat. Wanneer er een kans bestaat dat de consument haar of zijn huid zou kunnen verbranden met het apparaat mag het natuurlijk niet in de winkel verkocht worden.
Kijk ook naar de prijs! Een professioneel apparaat kost al snel minimaal €50.000,-. Dan moeten daar nog verzekering en onderhoudskosten bij gerekend worden. Je wilt toch dat het apparaat ieder jaar een APK-keuring krijgt. Dat doe je ook met je auto om ervoor te zorgen dat hij goed blijft rijden. Zo werkt het dus ook met een IPL of laser. Je wilt er als behandelaar toch zeker van zijn dat de laser goed en veilig werkt bij iedere cliënt. Het bedrag van de behandeling hangt altijd samen met de kosten die je maakt. Je kunt ervan uitgaan dat heel goedkope prijzen betekent dat men dus heel goedkope apparatuur heeft staan anders kan men er nooit iets aan verdienen. Dan is de vraag waar die heel goedkope apparatuur vandaan komt, of die goed wordt onderhouden en door wie de behandeling wordt uitgevoerd.
In Nederland bestaat er nog geen wet om consumenten te beschermen voor onveilige laserbehandelingen.
Dat houdt in dat iedereen, maar dan ook iedereen, een laserbehandeling mag uitvoeren. Je hebt geen diploma of medische achtergrond nodig. Een secretaresse, assistente, je buurvrouw etc. mogen gewoon laserbehandelingen uitvoeren. Weten zij welke huidreactie wel of niet goed is? Wanneer een laserbehandeling wel of niet veilig is? Denk aan medicijnen die heftigere huidreacties kunnen geven als je een laserbehandeling ondergaat. Laat je niet verleiden door heel goedkope prijzen. Denk na waarom het kan dat een prijs zo goedkoop is. Is het te mooi om waar te zijn? Waarom zou je dat risico dan nemen? Het gaat toch om je huid.
Is laseren op lange termijn gevaarlijk?
Laserbehandelingen worden al tientallen jaren uitgevoerd. In al die jaren is er nog nooit een huidziekte of andere chronische aandoeningen veroorzaakt door laseren. Wij krijgen ook regelmatig de vraag of je er huidkanker door kan krijgen. Ook dat is niet aangetoond. Je wordt zo kort (miliseconde) aan de laserstraal blootgesteld, dat ik ervan overtuigd ben dat 15 minuten op het strand in de zon liggen meer schade aan de huid kan aanrichten dan een laserbehandeling.