fbpx

Pigmentvlekken behandelen?

Wat is pigment?

Als je in de ze zon of onder de zonnebank gaat liggen maakt je huid pigment aan. Pigment is een bruine kleurstof die pigmentcellen aanmaakt. Doordat pigmentcellen korreltjes afgeven in je huid wordt je huid geleidelijk aan bruin. Hoe langer je in de zon gaat liggen hoe meer pigment er wordt aangemaakt. Als je huid aan teveel zon wordt blootgesteld kan er versnelde huidveroudering en pigmentveranderingen plaatsvinden waardoor pigmentvlekken ontstaan. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken zoals:

Lentigo solaris

Is een goedaardige lichtbruine gepigmenteerde vlek. Deze vlekken ontstaan vaak in het gezicht, op handruggen, armen en benen. Lentigo solaris ontstaat door de slechte invloed van zonlicht en wordt vaak gezien bij mensen met een licht huidtype die vaak en jarenlang in de zon zijn geweest. Deze pigmentvlekken ontstaan meestal op een oudere leeftijd en worden daarom ook wel ouderdomsvlekken genoemd.

Melasma

Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Het is een pigmentstoornis waarbij donker gepigmenteerde vlekken ontstaan op het voorhoofd, wangen, rondom de ogen en op de bovenlip. Melasma komt voornamelijk bij vrouwen voor. De precieze oorzaak is onbekend. Risicofactoren zijn: zwangerschap, zon en zonnebank, pilgebruik, medicijnen, sommige cosmetica en erfelijkheid. Deze factoren kunnen namelijk leiden tot een verhoogde activiteit van pigmentcellen waardoor deze meer pigment aan gaan maken.  Niet elke pigmentcel reageert echter even sterk waardoor er een vlekkerig aspect ontstaat.

Epheliden

Epheliden oftewel sproetjes. Dit zijn lichtbruine tot donkerbruine vlekjes die meestal in het gelaat voorkomen door invloed van UV straling. Ze kunnen daarom ook voorkomen op andere zonbeschenen plekken. Sproetjes komen vaak voor bij lichte huidtypen. Bij sproetjes zijn het aantal pigmentcellen normaal maar maken de pigmentcellen meer pigment aan. Doordat er in de zomer meer uv-straling is komen sproetjes vaak in de zomer voor en worden ze minder of gaan ze weg in de winter.

Verruca seborrhoica

Ofwel ouderdomswratten. Dit zijn goedaardige verheven plekjes met een wratachtig aspect. Ze komen heel veel voor, vooral bij personen boven de 50 jaar. De oorzaak voor het ontstaan is nog niet bekend. Bij ouderdomswratten is geen sprake van een virusinfectie. Het is daarom ook niet besmettelijk.

Postinflammatoire hyperpigmentatie

Postinflammatoire hyperpigmentatie is een donkere pigmentatie van de huid. Deze pigmentatie treedt op na een ontsteking of beschadiging van de huid. Mensen met een donker huidtype zijn hier extra gevoelig voor. Pigmentcellen kunnen bij een ontsteking of beschadiging aangezet worden om pigment te maken waardoor deze donkere pigmentatie ontstaat. Het komt bijvoorbeeld vaak voor bij acne, eczeem en door krabben.

Preventie

Je kunt het beter voorkomen dan genezen. Om pigmentvlekken te voorkomen is het smeren van een zonnebrandcrème erg belangrijk. Gebruik een zonnebrandcrème met minimale een SPF 30 en herhaal het aanbrengen van de crème om de twee uur.

Huidzorg 073

Behandelmogelijkheden bij Huidzorg 073

Laser/IPL

Donker gepigmenteerde vlekken absorberen het licht van de laser/IPL waardoor het pigment wordt verbrand waarna het vervolgens door het lichaam zelf opgeruimd word. Door de verbranding van het pigment kleuren de pigmentvlekken in eerste instantie donkerder. Je hoef niet bang te zijn dat er blaren of korstjes ontstaan. Deze zien we zelden na de behandeling. Na ongeveer 1 week zie je geleidelijk de pigmentvlekken lichter worden. Na 4 weken zie je het eindresultaat. Soms is een tweede behandeling nodig als de pigmentvlek wat groter of donkerder is waardoor deze niet in één keer behandeld kan worden.

Chemische peeling

Met behulp van chemische peelings gaat de huid versneld afschilferen en wordt de huid gestimuleerd om nieuwe huidcellen aan te maken. Hierdoor zullen de pigmentvlekken vervagen. Verder beschikt Huidzorg 073 ook over producten die ervoor zorgen dat de pigmentcellen lichtelijk worden onderdrukt en hierdoor minder pigment aanmaken.

Curettag

Bij curettage worden goedaardige plekjes oppervlakkig “weggeschraapt’’. Hierdoor ontstaat een oppervlakkig schaafwondje waar een klein korstje op komt. Na enkele dagen valt het korstje eraf en heeft de huid nog enkele weken nodig om volledig te herstellen. Doordat het plekje oppervlakkig wordt weggehaald ontstaat er geen of nauwelijks een litteken.

Bekijk ook

Bel ons