fbpx

Heeft scheren invloed op het teruggroeien van haren?

In de praktijk krijgen wij veel vragen over de teruggroei van haar wanneer het wordt afgeschoren. Vóór het ondergaan van een laserbehandeling moeten de haren worden afgeschoren, omdat de laser anders de haar aan de oppervlakte verbrandt in plaats van de haarwortel. Cliënten zijn hier vaak nerveus voor en zijn bang dat de haren stugger terugkomen.

Dat er meer haren ontstaan en dat het haar stugger of donkerder wordt na het scheren is een fabel.

Uit onderzoek van Lynfield & Macwilliams (1970) blijkt dat scheren geen invloed heeft op het stugger terugkomen of op vermeerdering van het haar. Vaak heeft dit te maken met optisch bedrog. Wanneer de haar wordt afgeschoren, verwijder je de haarschacht. Dit is het gedeelte van de haar wat je kunt zien. De haar groeit echter uit de haarwortel in de huid. Met het afscheren van de haar heb je verder geen invloed op deze wortel. Hierdoor kan de haar niet dikker/dunner worden. Wat wel kan zijn is dat de er stuggere stoppels ontstaan. Dit komt doordat het lichtste en dunste gedeelte van de haar wordt afgeschoren. Na ongeveer twee weken wordt de haar door frictie zoals het dragen van kleding, wassen etc. vanzelf dunner.

In de zomer valt het vaak op dat de haren sneller teruggroeien en moet je vaker scheren dan in de winter. Dit komt omdat de zon (warmte) invloed heeft op de haargroei.

De warmte stimuleert de bloedcirculatie waardoor voedingsstoffen de haar sneller bereiken, wat uiteindelijk zorgt dat de haargroei versnelt (Randall & Ebling, 1991).

Wanneer haren worden geëpileerd of geharst wordt de haar mét haarwortel verwijderd. Hierdoor duurt het ook langer voordat de haren terugkomen in plaats van na scheren. Wanneer er langere tijd wordt geëpileerd of geharst kan dit schade aan het haarzakje veroorzaken waardoor de haren voor een langere periode wegblijven.

scheren

Lynfield, Y., L. & Macwilliams, P. (1970). Shaving and hair growth. The Journal of Investigative Dermatology.

Randall, V., A. & Ebling, F., J. (1991). Seasonal changes in human hair growth. British Journal of Dermatology.

Bekijk ook

Bel ons