fbpx

Verminderen van grove poriën

grove poriën

Deze vraag krijgen we dagelijks in de praktijk. Blijkbaar mogen we geen poriën meer zien omdat op sociale media en reclameafbeeldingen geen poriën meer te zien zijn. Deze beelden zijn bewerkt lieve mensen! Gelukkig hebben we allemaal poriën anders zouden we niet kunnen transpireren, hadden onze haartjes geen uitgang gehad en hadden we niets aan onze talglieren. Maar ja, bij de een zie je wel grovere poriën dan bij de ander. Dat heeft deels te maken met je leeftijd en je huidtype maar ook met wat voor soort huid je geboren bent (je genetische aanleg). Dus kijk even naar de huid van je ouders.

Grove poriën zijn vaak een teken dat de huid wat vetter is.

Je hebt namelijk een verhoogde talgklierproductie en daardoor een vergrootte talgklieruitgang. We zien de grove poriën vooral op de T-zone (voorhoofd, neus en kin) en bij jongere mensen omdat door invloed van hormonen je een vettere huid kunt krijgen. Eigenlijk moet je heel blij zijn met een vettere huid want die krijgt veel minder snel rimpels.

Wil je toch iets aan de grove poriën doen? Dan zeg ik er direct bij dat ik geen wonderen kan verrichten. Want je huidtype en huidstructuur verander je helaas niet zomaar. Met sommige producten die talgremmend werken kun je de structuur een klein beetje verfijnen. Daarnaast doen wij vaak laserbehandelingen die een huidvernieuwend effect geven. Daarmee zien we soms een verfijning van de structuur. Is het een wereld groot verschil? Nee, helaas niet en de mensen die van hun grove poriën af willen hebben vaak hoge verwachtingen. Daarom maken voordat we beginnen met het behandeltraject een foto van de huid. We geven productadvies en plannen 2-3 laserbehandelingen in. Daarna make we opnieuw een foto en laten we zien wat voor resultaat we hebben bereikt. Vaak zien we op de foto wel een verbetering, maar helemaal weg zijn de poriën niet.

Helpen al die crèmepjes waarmee wordt geadviseerd dat ze poriën verkleinen? Nee, ook die werken maar minimaal.

Ik denk dat het beste advies is om goede huidverzorging te gebruiken om je vettere huid onder controle te houden en inzien dat iedere huid uniek en mooi is op haar eigen manier.

Accepteer dat je poriën hebt en dat dat erbij hoort. Als je ouder wordt en je talgproductie afneemt, zul je zien dat in de 9 van de 10 gevallen je poriestructuur vanzelf minder wordt.

En wil je toch een foto zónder poriën, dan zul je die foto moeten bewerken.

Bekijk ook

Bel ons