fbpx

Verschil minerale en chemische SPF in zonnebrand

We weten het allemaal: de zon kan veel schade aanrichten aan de huid. Huidveroudering wordt door de zon versneld; denk aan het krijgen van pigmentvlekken en rimpels. Daarnaast kan verkeerd, onbeschermd of teveel in de zon liggen zelfs huidkanker veroorzaken.

Maar… de zon hebben we ook nodig. Door het zonlicht dat op de huid schijnt maken we bijvoorbeeld vitamine D aan. Vitamine D is nodig voor de botten, tanden en onze weerstand. Het is dus belangrijk om op een verantwoorde manier van de zon te genieten, zodat je wel de voordelen hebt en niet de nadelen.

Op een verantwoorde manier van de zon genieten doe je door je dagelijks in te smeren met een (zonne)crème met SPF (Sun Protection Factor).

Maar welke bestanddelen in crèmes zijn nu de SPF? En wat is het verschil tussen de minerale en chemische SPF?

De minerale SPF titaniumdioxide en zinkoxide leggen een soort ‘laagje’ over de huid. Hierdoor wordt de UV-straling van het zonlicht direct weerkaatst. Het nadeel van dit laagje is dat deze SPF wat vettig kan aanvoelen op de huid. Een groot voordeel is dat de minerale SPF direct werkt, je bent na het schermen dus meteen beschermd tegen de zon.

Lira clincal

De chemische SPF zoals avobenzone, homosalate, octisalate, octinoxate, octocrylene en oxybenzone trekken beter in de huid, waardoor er geen laagje achterblijft. Een nadeel is dat UV-straling in eerste instantie door de huid wordt geabsorbeerd. Vervolgens worden er in de huid een soort ‘parasolletjes’ opgezet, zodat de UV-straling niet te diep kan komen en zo geen schade kan aanrichten. Doordat UV-straling eerst geabsorbeerd wordt, beschermen chemische SPF de huid minder goed tegen het ontstaan van pigmentvlekken. Daarnaast moet je na het aanbrengen van zonnebrand met alleen chemische SPF minimaal 20 minuten wachten voordat je de huid kan blootstellen aan de zon.

Wat is dus beter voor je huid?

Al onze dagcrèmes bevatten minimaal SPF 30. Hierdoor ben je altijd beschermd en hoef je geen extra zonnebrandcrème aan te schaffen als je op vakantie gaat. Op vakantie moet je er wel rekening mee houden dat je, je regelmatig insmeert. Om te kijken welke crème dan het beste is, is afhankelijk van het huidtype. Een minerale filter kan in eerste instantie beter zijn voor je huid maar mensen met een vette huid worden daar niet blij van. Omdat een minerale filter al wat vetter is, kan een vette huid daar alleen maar meer puistjes door krijgen. De beste zonnebrandcrème is dus afhankelijk van wat voor soort crème je fijn vindt om te smeren en welk huidtype je hebt. Wij kunnen je daarbij helpen.

Bekijk ook

Bel ons