fbpx

Wanneer moet ik zonbescherming gebruiken?

Altijd!

In de praktijk hebben al onze dagcrèmes een spf 30. Dat is de eerste tip die ik mensen ook geef als ze voor huidadvies komen. De zon brengt meer schade toe aan de huid dan je denkt. Bij de meeste huidproblemen die wij behandelen speelt de zon een rol. Denk aan het ontstaan van rimpels en pigmentvlekken. Natuurlijk spelen een erfelijke factor en levensstijl ook mee. Maar heb jij als kind en tijdens de puberteit veel in de zon gelegen? Of had je misschien wel een abonnement op een zonnebankstudio waar je iedere 2 weken naar toe ging? Dat speelt allemaal een rol bij hoe jouw huid er op latere leeftijd uit komt te zien. Iedere verbranding van de huid of veel zonuren brengt  kleine schades aan in de huid. Deze schades stapelen zich in de loop van de jaren op waardoor het een steeds grotere schade wordt. Dit uit zich door bijvoorbeeld het ontstaan van pigmentvlekken. Daarnaast is bewezen dan de zon het collageen in de huid afbreekt. Je huid wordt daardoor slapper. Zon of zonnebank, het is allebei niet goed!

Lira

Krijg ik dan wel genoeg vitamine D binnen? Die vraag krijgen we heel vaak en ja, vooral in de winterperiode zullen we te weinig vitamine D binnen krijgen. Nu krijg je gelukkig niet alleen vitamine D binnen door de zon. Vette vis zoals zalm bevat ook vitamine D. Mensen denken ook dat ze de hele dag in de zon moeten liggen voor voldoende vitamine D. Als je met je armen (onbeschermd) 15 – 30 minuten in de zon loopt heb je al voldoende vitamine D binnen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je huidtype. Donkere huidtypen zullen langer in de zon moeten lopen voor de juiste hoeveelheid vitamine D, maar die huiden kunnen ook veel beter tegen de zon!
Nu weet ik zelf dat ik vrij weinig buiten ben omdat ik nu eenmaal binnen werk. Vooral in de winter ga je in het donker heen naar je werk en in het donker terug naar huis. Ik gebruik daarom tijdens de donkere dagen vitamine D tabletten. In de zomerperiode slik ik die niet want ik fiets 15 minuten heen naar de praktijk en 15 minuten terug naar huis, dus ik kom zo al aardig aan mijn vitamine D.

Daarnaast snap ik niet waarom de trend nog steeds is dat iedereen bruin moet zijn. Wat is er mis met een mooie witte huid?

Bekijk ook

Bel ons