fbpx

Rode gesprongen adertjes?

Kijk even goed naar je huid. Hoogstwaarschijnlijk zie je langs je neus of misschien op je wangen wel een heel klein rood adertje lopen. Heb je meer van die rode adertjes dan noemen we het couperose. Het is eigenlijk niets anders dan gesprongen of verwijde adertjes. Grotere adertjes kunnen er zelfs een beetje blauw/paars uitzien. Deze liggen vaak ook een beetje dieper in de huid. De rode kleine adertjes liggen oppervlakkig in de huid. Gelukkig is het niet schadelijk voor je gezondheid maar ervaart men het wel als cosmetisch storend. Ze gaan helaas niet vanzelf weg maar je kunt het wel eenvoudig laten behandelen.

Hoe ontstaat het eigenlijk?

Het kan zijn dat je ouders er veel last van hebben (gehad). Het is vaak erfelijk bepaald maar ook factoren van buitenaf kunnen het beïnvloeden. Denk aan temperatuurverschillen, pittig eten, alcohol, roken, leeftijd en de zon. Je kunt niet overal invloed op hebben maar je komt al een heel eind door je goed te beschermen tegen de zon, te stoppen met roken en matig met alcohol om te gaan.

Couperose

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

IPL/LASER

Sommige praktijken branden met het zogenoemde coagulatie adertjes dicht. Dat is een prima methode om een paar vaatjes te behandelen maar de kans op kleine littekentjes is wel groot. Daarom adviseer ik IPL of laser. Door middel van lichtflitsen wordt het vaatje dicht gebrand zonder dat de huid beschadigd raakt waardoor er ook geen littekentjes ontstaan. Het verbrande adertje wat nog in de huid zit zal de dagen na de behandeling door het lichaam worden afgebroken. Daarom zie je het uiteindelijke resultaat pas na 4 weken. Gemiddeld zijn er 2-3 behandelingen nodig maar dat is wel afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de adertjes. Daarnaast zien we regelmatig dat het resultaat bij mensen die roken tegenvalt. Nog een reden om te stoppen.

Couperose komt voor bij vrouwen én mannen. Beide zijn daarom van harte welkom bij Huidzorg 073 voor een couperose behandeling.

Als je laseren te eng vindt kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om de roodheid te camoufleren met make-up.

Bij Huidzorg 073 gebruiken we de camouflageproducten van Oxygenetix. Die zijn water- en veegvast en verkrijgbaar in een groot aantal kleuren zodat we altijd de juiste kleur voor jou kunnen vinden.

Nog meer tips:

  • Gebruik een dagcrème met minimaal een SPF 30. Je hebt dan 2 crèmes in één en dan heb je in ieder geval iets van zonbescherming op gedurende de dag.
  • Crèmes tegen couperose werken minimaal en maar tijdelijk. Je kunt beter een verzorgende crème kiezen om irritatie en dus roodheid te vermijden.
  • Scrubben irriteert de huid waardoor couperose verergert. In plaats van een scrub kun je beter een chemische peeling gebruiken om dode huidcellen te verwijderen.

Geadviseerde thuisproducten:
Paula’s Choice skin recovery cream met SPF
Paula’s Choice skin recovery moisturizer
Paula’s Choice skin balancing cream met SPF
Lira PRO exfoliating cleanser met melkzuur en salicylzuur

Bekijk ook

Bel ons