fbpx

Wat zijn wratjes?

wat zijn wratjes

Heeft u ook last van kleine huiduitsteeksel of ruw aanvoelende plekjes?

Steelwratjes

Fibromen, steelwratjes of skintags zijn veelvoorkomende goedaardige kleine huidgezwellen die verschillen van grootte. Steelwratjes zijn elastische aangroeisel op de huid

en zijn vaak huidkleurig of bruin van kleur. Hoe deze steelwratjes ontstaan is niet duidelijk. Mogelijk bestaat er wel een relatie met overgewicht en hormonen. De steelwratjes komen vaak voor in de hals, in de oksels, onder de borsten, bij de Bh-band en in de liezen. Patiënten vinden de steelwratjes vaak cosmetisch storend. Gelukkig kunnen wij steelwratjes goed behandelen. Wij kunnen de steelwratjes aanstippen met een naaldje waarbij we het steelwratje verbranden.

Ouderdomswratjes

Verruca Seborroica oftewel ouderdomswratten zijn de meest voorkomende goedaardige huidtumoren. Ze nemen met de leeftijd toe, het meeste komen ze voor bij mensen boven de 50 jaar maar kunnen ook al op 30 jarige leeftijd ontstaan. De precieze oorzaak is onbekend. In het begin zijn het meestal gele tot lichtbruine verheven vlekjes met het ouder worden ze donkerder en gaan ze verheven groeien en zullen ze ruwer aan gaan voelen. Ze komen het meeste voor op de slapen en de romp. Deze ouderdomswratjes kunnen door middel van het curetteren (wegkrabben) verwijderd worden.

Moedervlekken

Zijn goedaardige ophopingen van pigmentvormende cellen.  De Latijnse naam voor een goedaardige moedervlek is Naevus naevocellularis. Vrijwel iedereen krijgt moedervlekken, gemiddeld krijgt men 25 per persoon. De meeste ontstaan tussen het derde en twintigste levensjaar en neemt na het veertigste jaar weer af. Een moedervlek ontstaat door een stoornis in de ontwikkeling van de huid. De oorzaak hiervan kan erfelijkheid zijn en zonblootstelling. Moedervlekken kunnen van grootte, vorm en kleur van elkaar verschillen.

Indien een moedervlek groter, van kleur veranderd, jeukt, bloed of van vorm veranderd is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Moedervlekken kunnen door een arts verwijderd worden hiervoor zijn verschillende behandel mogelijkheden. Huidtherapeuten verwijderen geen moedervlekken omdat deze mogelijk kunnen veranderen waardoor de arts deze niet meer kan beoordelen of mogelijk is het verstandiger om ze weg te laten snijden omdat de moedervlek niet (geheel) betrouwbaar is. Huidtherapeuten zijn hiertoe niet bevoegd waardoor deze behandelingen door een arts uitgevoerd worden.

Wil jij graag een wratje laten beoordelen? Plan hier een afspraak.

Bekijk ook

Bel ons