fbpx

Acné

Alles wat je moet weten

Éen van de meest voorkomende huidaandoeningen is misschien wel acné. De volledige medische term van deze aandoening is acné vulgaris. In de volksmond beter bekend als jeugdpuistjes. Bijna iedereen heeft in de puberteit in mindere of meerdere mate last van puisten. Daarnaast komt acné ook voor bij volwassenen en kan het zich op latere leeftijd nog ontwikkelen. Bij sommige mensen is het zelfs een uitgebreide huidaandoening, die zelfs tot psychische problemen kan leiden. Op deze pagina lees je meer over de oorzaken, welke soorten er zijn en wat je ertegen kunt doen.

Inhoud op deze pagina

huidaandoending acné

Acné ontstaat door een ophoping van talg in de talgklieren. Deze ophoping kun je herkennen als kleine mee-eters (ook wel zwarte comedonen genoemd) of onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). Daarbij bevatten deze talgklieren veel bacteriën. Deze bacteriën zetten het talg om in vetzuren. Indien de talg en irriterende verzuren zich steeds verder ophopen en het niet goed wegkan, scheurt de verstopte klier uiteindelijk open. Hierdoor komen de talg, bacteriën en vetzuren in de omliggende huid terecht. Dit veroorzaakt een ontsteking. Deze ontsteking kun je herkennen aan de kenmerkende puistjes en een rode huid.

Acné in de puberteit

In veel gevallen begint acné in de puberteit wanneer de huid door hormonen verschillende veranderingen doorstaat. Deze veranderingen zorgen er onder andere voor dat:

Externe factoren

Bovendien kan acné ook veroorzaakt worden door externe factoren. Denk aan:

Welke soorten acné zijn er?

Naast de ‘gewone vorm’ zijn er nog andere vormen met ieder hun eigen kenmerkende eigenschappen. Hieronder de verschillende soorten en hoe ze te herkennen.  

Acné Vulgaris

Dit is de meest voorkomende vorm. Vulgaris betekent ‘gewone’. Deze soort is te verdelen in mild, matig ernstige of zeer ernstig. Deze vorm is vaak terug te zien op het gezicht. 

Acné Conglobata

Dit is een vorm die het vaakste voorkomt bij mannen. De ontstekingen zijn vaak veel heftiger dan bij de ‘gewone’ ontstekingen. Het komt voornamelijk voor op de schouders, rug of borst en kenmerkt zich door de grote onderhuidse knobbels en abcessen. Zodra deze zijn genezen laten ze vaak littekens achter. 

Acné Inversa

Bij deze vorm zien we dat de puistjes voorkomen op plekken waar ze normaal gesproken niet voorkomen. De ontstekingen vormen zich bijvoorbeeld in de oksels, de liezen of op de billen. Deze vorm komt komt vaak pas voor na het 20e levensjaar en kan voor veel ongemak zorgen.

Acné Excoriee des Jeunes Filles

Deze vorm zien we voornamelijk bij jonge vrouwen met een lichte vorm van puistjes. Ze raken geobsedeerd door de huidaandoening en krabben en knijpen elk pukkeltje open. Als gevolg worden de ontstekingen erger en ontstaat er littekenvorming.

Acné Comedonica

Comedonen is de medische benaming voor mee-eters. De aanwezigheid van deze mee-eters zorgt er voor dat de huid er bobbelig en onregelmatig uitziet. Het ontstaan van ontstekingen is niet uitgesloten, maar puistjes komen bij deze vorm vrijwel niet voor.

Waar op het lichaam komt acné voor?

Acné komt voornamelijk voor op plekken van het lichaam waar zich de meeste talgklieren bevinden. Naast het gezicht komt het ook vaak voor op de rug, schouders, borst en in de hals. In sommige gevallen vind je ontstekingen op de bovenarmen of billen. Bovendien verschilt het vaak ook per geslacht. Het is opvallend dat puistjes bij vrouwen het meeste voorkomen in het gezicht en in de hals. Terwijl bij mannen het zich vaker uitbreidt naar de schouders, borst en delen van de rug.

Acné is vaak een chronische aandoening en bij ernstige gevallen vaak niet 100% te genezen. Denk daarbij ook aan de littekens die je er vaak aan overhoud. Gelukkig zijn de huidaandoening en ook de littekens tegenwoordig beter te behandelen dan vroeger. Mede dankzij nieuwe technieken. Wij krijgen 90% van alle acnégevallen onder controle met een specifieke of een combinatie van behandelingen. We starten hierbij het behandeltraject altijd met een grondige huidanalyse. Zo kunnen we de ernst van de acné in kaart brengen en vervolgens een behandelplan maken die het beste bij de client past.

Bel ons