fbpx

Help ik heb spataderen!

spataderen

Alles over spataderen

Varices ofwel spataderen worden regelmatig verward met kleine beenvaatjes die zich in volle vaart verspreiden over je benen. Heb je aanleg of zijn ze ontstaan na een zwangerschap? Gelukkig is er wat aan te doen!

Beenvaatjes, ze worden weleens gesprongen vaatjes genoemd. Eigenlijk klopt deze term niet. De bezemrijsvarices zijn de kleinste spataderen die dicht onder de huid liggen. Deze kun je laseren! De diepere spataderen worden intraveneus gelaserd door een fleboloog of ze worden gescleroseerd (weggespoten met een vloeistof).

Wat zijn spataderen? En wat is er anders aan de oppervlakkige soort?

Spataders: oorzaken, behandeling en voorzorgsmaatregelen | gezondheid.be

Spataderen zijn aderen die niet meer goed functioneren zoals ze eerst deden. Een normaal vat is mooi recht van structuur en heeft kleppen. Deze normale aderen zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart toe. De functie van de kleppen is het bloed tegen de zwaartekracht in laten terugstromen naar het hart. Als deze kleppen afwijken en er zit een kronkelende ader (een spatader) dan ontstaat er waarschijnlijk een hogere druk in de aderen en daardoor krijg je een verwijding van het bloedvat.

Dit zorgt ervoor dat het bloed omwegen gaat zoeken en dat je naast de diepere spataderen ook te maken kan krijgen met wat oppervlakkigere beenvaatjes die vlak onder de huid liggen. Deze geven een vervelende storing in de vorm van blauw/paarse en/of rode netwerkjes op je benen.


            Gelukkig is er wat aan te doen!


Zijn er oorzaken bekend bij het ontstaan van spataderen?

Er zijn geen precieze aanwijsbare oorzaken. Er zijn wel een aantal factoren die duidelijk een rol spelen bij het ontstaan ervan:

 • Meer mensen in de familie hebben spataderen (erfelijke factoren)
 • Tijdens of na een zwangerschap
 • Een staand beroep waardoor vaten slapper worden en gaan verwijden
 • Overgewicht geeft een verhoogde druk op de vaten
 • Ouder worden geeft een verhoogd risico op het krijgen van spataderen
 • Na een trombose zie je beschadiging van kleppen.

Meld tijdens een consult altijd aan de huidtherapeut als er sprake is van bovenstaande klachten!

Kunnen we spataderen voorkomen?

Nee, helaas niet. Wel kunnen lang staan of lang zitten klachten geven. Dus als dit kan worden voorkomen moet je dat vooral doen. Mocht je zwanger zijn en er is sprake van aanleg raden wij wel aan een zwangerschapspanty drukklasse II te laten aanmeten. Door de druk van buitenaf optimaliseer je de conditie van de vaten. Dit werkt preventief om spataderen te voorkomen.

 

Voordat men besluit over te gaan tot een consult om beenvaatjes te laten behandelen dan nog even alle fabeltjes op een rij:

 • In de zomerperiode behandelen we geen beenvaten.
  Wel minder, maar we laseren beenvaten gedurende het gehele jaar. Het is per situatie en persoon afhankelijk of je door kunt gaan tijdens de zomerperiode. Mocht iemand zich niet blootstellen aan uv-stralen en er zitten veel regenachtige dagen tussen dan kan er best gelaserd worden.
 • Je krijgt spataderen door de sauna.
  Nee dat niet, maar als je al spataderen hebt, is een verhoogde doorbloeding op lekkende kleppen niet zo gewenst.
 • Je kunt de aderen op de benen niet missen.
  De oppervlakkige beenvaatjes zijn aderen zonder functie, die hebben geen doel. Deze kun je prima verwijderen.
 • Aan spataderen hoef je niks te doen.
  Dat is niet helemaal waar. Na verloop van tijd kan het zijn dat dieper gelegen spataderen voor problemen zorgen. Denk aan aderontsteking, vochtophoping, huidklachten en in het ergste geval een open been.‍

help ik heb spataderen

Zorg goed voor je benen!

Plan hier een intakegesprek

Vraag één van onze huidtherapeuten naar alle informatie over spataderen en beenvaatjes en bespreek tijdens een gratis consult het stappenplan voor het behandelen van beenvaatjes.

Bekijk ook

Bel ons