De meeste vrouwen willen tegenwoordig geen lichaamshaar meer. Die haren hebben toch een functie zou je zeggen, maar de mode is nu eenmaal gladde benen, oksels, bikinilijn etc. Nu kun je op verschillende manieren ontharen. Fabrikanten spelen daar op in door steeds weer iets nieuws te bedenken om makkelijker te ontharen of om ervoor de zorgen dat haren langer weg blijven.
Verschillende manieren om te ontharen
Bij scheren, knippen of met een schurend sponsje verwijder je de haren tot aan de huid. Helaas komen bij deze methode de haren binnen enkele dagen weer terug. Bij epileren, harsen of met een touwtje verwijder je de haren tot en met de wortel. Het voordeel daarvan is dat je meestal een paar weken geen haren ziet. Met IPL en laser beschadig je de wortel waardoor de haren voor een lange tijd weg blijven, soms zelfs permanent.
Nooit meer scheren
Dat kan helaas niet. Helaas wordt in reclamespotjes beweerd dat er nooit haren terug zullen komen. Maar door het herstellend vermogen van ons lichaam kunnen haren op den duur toch weer terug groeien. Haren die nu als donshaar worden gezien kunnen in de loop van de jaren ook dikker en donkerder worden, onder invloed van hormonen bijvoorbeeld. Daarnaast heb je ook veel slapende haarzakjes die op een bepaald moment een haar kunnen laten groeien.
Heeft een IPL of laserbehandeling dan wel zin?
Jazeker! Wij gebruiken een effectieve laser en zien dat we haren met 90% kunnen verminderen. Hier zijn wel gemiddeld 6 laserbehandelingen voor nodig. De haartjes die terug groeien zijn vaak heel licht en superdun. Deze zou je kunnen scheren of harsen. We kunnen dus ook niet garanderen dat jij je leven lang geen nieuwe haren meer krijgt. Wij adviseren vaak om jaarlijks 1 behandeling te doen om het resultaat te behouden. In de tussentijd kun jij genieten van gladde oksels, benen of bikinilijn.
IPL of laser?
Rond de apparatuur voor laser ontharen is een hele industrie ontstaan. Ontharen is een wereldwijde rage en helaas grijpen fabrikanten van cosmetische apparatuur dit aan om goedkope en dus minder sterke lasers op de markt te brengen. Daarom zie je ook zoveel aanbiedingen of praktijken die stunten met super goedkope prijzen. De prijs is in verhouding tot de aanschaf en onderhoud van het apparaat. Lage prijzen is dus ook een goedkopere (= minder werkzame) laser. Daarnaast is er in Nederland nog geen wet- en regelgeving voor het bedienen van deze apparaten. Iedereen mag laseren. Je kan dus iedereen als behandelaar krijgen, ook iemand zonder diploma. Wil je dat?
Ik adviseer dus een keuze te maken. Wil je graag kwaliteit, dan zul je daar ook voor moeten betalen. Ik vergelijk het altijd met een slager. Het vlees is bij de slager duurder maar dan weet je wel dat je goede kwaliteit vlees hebt dat goed smaakt. Kies je voor het vlees in de supermarkt, dan is de kwaliteit minder dus zal het vlees ook minder smaken.