Wat zijn acnelittekens
Acnelittekens is een veelvoorkomend probleem. 90% procent van de pubers en jongvolwassenen krijgen acne. Na puistjes en ontstekingen kan de huid zo beschadigd zijn dat er littekens achter blijven. Bij de een beperkt dit zich tot rode of donkere vlekjes en bij anderen zie je putjes of deukjes in de huid. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende behandelingen om littekens te vervagen of zelfs te verwijderen. Als de acne zelf onder controle is zullen de littekens ook niet meer terugkomen.
Hoe ontstaan acnelittekens
Uit onderzoeken blijkt dat het ontstaan van acnelittekens afhankelijk is van de grootte van de ontstekingen en hoe lang het ontstekingsproces verloopt. Het ontstekingsproces geeft schade aan de talgklier, bindweefsel en bloedvaatjes. Tijdens het genezingsproces van die ontsteking wordt het bindweefsel vervangen door littekenweefsel. Daarnaast kunnen door te hard knijpen of krabben ook littekens ontstaan doordat er nog meer schade wordt aangericht.
Welke behandelingen zijn er?
Chemische peeling
Als wij aan de huid zien dat het voornamelijk gaat om rode of donkere vlekjes starten we met een chemische peeling behandeling. Tijdens deze behandeling brengen we een chemische vloeistof aan op de huid die ervoor gaat zorgen dat de huid na de behandeling gaan vervellen. We hebben verschillende concentraties en kunnen dus afhankelijk van het huidtype bepalen welke peeling het beste is. Bij gemiddeld 2-3 behandeling zien we vaak dat de vlekjes beduidend minder zijn geworden.
Micro-needling
Wanneer we meer putjes of deukjes zien, gaan we vaak over naar een micro-needling behandeling of zelfs een laserbehandeling (zie Ellipse frax laser). Met micro-needling prikken we kleine gaatjes in de huid waardoor de huid zich gaat vernieuwen waardoor littekens vervagen. Of we voor deze behandeling kiezen of toch voor een laserbehandeling is afhankelijk van je huidskleur en de ernst van de littekens. Bij donkere huiden wordt laseren namelijk afgeraden omdat de kans op donkere pigmentvlekken groter is.
De Ellipse frax laser
Bij putjes en deukjes heeft deze behandeling de voorkeur omdat we hiermee de beste resultaten boeken. Nu moet je huid wel geschikt voor deze behandeling dus daarom adviseren we altijd om eerst op een gratis intakegesprek te komen.
Met de frax laser worden kleine, gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt. Wanneer het lichaam deze gecontroleerde ‘’schade’’ herstelt wordt de wondgenezing gestimuleerd waardoor collageen in het gehele gebied wordt vervangen. Hierdoor kunnen littekens vervagen of zelfs verdwijnen. De behandelingen worden vaak in kuurverband geadviseerd met een tussentijd van 4-6 weken, zodat de huid kan herstellen.
Hoeveel behandelingen er nodig zijn is afhankelijk van de hoeveelheid en ernst van de littekens. Daarnaast kost het tijd om je huid na iedere behandeling te laten herstellen om vervolgens weer een nieuwe behandeling te doen. We kunnen littekens dus niet binnen 4 weken verwijderen maar het uiteindelijke resultaat is het wachten waard.
Op onze website vind je meer informatie over acné of welke acnébehandelingen wij aanbieden.