fbpx

Littekens

Alles wat je moet weten

Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden. Wanneer ook de lederhuid bij het letsel betrokken is, zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken. 

Littekens verwijderen

Hoe ontstaat een litteken?

Een wond geneest in drie fasen:

  1. De ontstekingsfase: deze duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en komt de wondgenezing op gang waarbij littekenweefsel en collagene vezels aangemaakt worden.
  2. De regeneratiefase: deze duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
  3. De rijpingsfase: begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood en voelt oppervlakkiger en soepeler.

    Littekens ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijker dan op andere plekken.

Welke behandelingen tegen littekens zijn er?

De huidtherapeut kan problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel. Denk aan hypertrofie, roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding en oedeem. Bij litteken therapie gaan we kijken welke behandeling het beste bij jou past.

Bel ons