fbpx

Pigmentvlekken

Alles wat je moet weten

Pigmentvlekken zijn onregelmatige, bruine vlekken die bij veel mensen op de huid voorkomen. Met name op de rug van de handen en in het gezicht. Andere namen hiervoor zijn ouderdomsvlekken, levervlekken of zonnevlekken. In de medische wereld worden deze vlekken ‘lentigo’ genoemd. Deze vlekken worden veroorzaakt door een ophoping van melanine in de huid. Het absorbeert de warmte van de zon en beschermt de huid tegen schadelijk UV-stralen. Ze komen in verschillende soorten en maten. Op deze pagina lees je alles over pigmentvlekken, welke soorten er zijn en hoe de vlekken ontstaan.

Huidaandoening pigmentvlekken voor en na

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Het ontstaan van pigmentvlekken gebeurt door een overproductie van melanine op een bepaalde plek van de huid. Melanine is een stof die zorgt voor de kleur van je huid. Er zijn een aantal oorzaken die invloed hebben op deze overproductie.

Blootstelling aan de zon

Melanine beschermt de huid tegen UV-straling van de zon. Bij te veel blootstelling aan UV-licht treed er beschadiging op van de huid. De huid reageert hierop. Het gevolg? Je huid maakt te veel melanine aan om de huid tegen de zon te beschermen en dat zorgt voor pigmentvlekken. Een andere naam voor dit is hyperpigmentatie. 

Hormonen

Oestrogeen en progesteron stimuleren het aanmaken van melanine. Dit gebeurt veelal tijdens of na de zwangerschap en heet melasma. In de volksmond ook wel zwangerschapsmasker. Melasma ziet er uit als lichte of donkere vlekken in het gezicht. Het gebruik van de anticonceptiepil kan deze vorm ook veroorzaken.

Ouderdom

Als je ouder wordt, heb je in je leven al aardig wat zonlicht op de huid gehad waardoor de productie van pigment in pigmentcellen wordt verhoogd. Het aantal pigmentcellen neemt echter af. De overgebleven pigmentcellen worden groter en zijn niet meer mooi verspreid over de huid. Hierdoor zie je dat op sommige plekken op de huid een donkere verkleuring ontstaat.

Herstel van een ontsteking

Na een ontsteking kunnen pigmentcellen overprikkeld raken waardoor het pigmentatieproces wordt verstoord en er donkere verkleuringen optreden. Dit wordt postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd. Dit komt vaak voor bij acne of eczeem en is een gevolg van verkeerde wondgenezing.

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken die we kunnen onderscheiden. Elke vorm heeft zijn eigen kenmerken en oorzaken. Op deze pagina vertellen we meer over deze soorten.

Sproeten

Sproeten zijn een opeenhoping van pigment op de bovenste huidlaag. Sproeten ontstaan op jongere leeftijd, zodra de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit komt het meeste voor bij mensen met een lichter huidtype. Door meer blootstelling aan de zon kan naar verloop van tijd ook meer sproeten ontstaan.

Melasma

Bij Melasma ontstaan er grillige donkerbruine vlekken in het gezicht. Hormonale factoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van deze aandoening. Deze pigmentstoornis noemen we in de volksmond ook wel een “zwangerschapsmasker”, omdat dit veelal voorkomt tijdens de zwangerschap van vrouwen. Progesteron en oestrogenen stimuleren de pigmentaanmaak waardoor Melasma kan ontstaan. Melasma komt zeer zeldzaam voor bij mannen en ontstaat niet bij kinderen.

Poikiloderma van Civatte

Dit is een goedaardige huidafwijking beter bekend als zonnehals. De pigmentvlekken komen het meest voor op delen van het lichaam die regelmatig met de zon in contact komen. Zonnehals ontstaat door een combinatie van factoren: blootstelling aan de zon, het gebruik van parfum, hormonen en huidveroudering. De huid vertoont hierbij een roodbruine grillige verkleuring op de hals en breid zich regelmatig uit richting de oren, de nek en het decolleté.

Café-au-lait vlekken

Dit zijn vlekken pigment die haar naam te danken heeft aan de kleur van koffie met melk. Het is een goedaardige pigmentvlek en is ovaal van vorm. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en zijn vanaf de geboorte aanwezig. In de loop van jaren kunnen de vlekken groter en donkerder worden.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken komen veelal voor bij oudere mensen met een licht huidtype. Bij deze huidaandoening ontstaan er bruine pigmentvlekken op de huid. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen. Toch zien we ouderdomsvlekken voornamelijk op plekken die vaak worden blootgesteld aan zonlicht, zoals het gezicht, hals, nek, onderarmen en onderbenen. Ouderdomsvlekken ontstaan doordat het reguliere pigmentatieproces van de huid niet goed meer werkt. 

Hyperpigmentatie

Deze vorm zorgt voor een rode of bruine verkleuring van de huid die ontstaat op plekken waar een ontsteking heeft plaatsgevonden. De ontsteking stimuleert de pigmentcellen in de huid. PIH is een goedaardige aandoening en het is niet noodzakelijk om hier naar te laten kijken door een specialist. Toch vinden veel mensen deze aandoening storend en gaan op zoek naar een oplossing. PIH komt het meeste voor bij mensen met een gepigmenteerde huid.

Welke behandelingen zijn er tegen pigmentvlekken?

Wij behandelen alleen donkere (dus geen witte) goedaardige pigmentvlekken. Het verwijderen van pigmentvlekken doen wij met behulp van een laser. Hierbij maken wij gebruik van de beste laserapparatuur. Zo beschikken wij als één van de weinigen uit de regio over een Alexandrite laser, PicoWay laser en Ellipse IPL apparaat.

Bel ons